
Rośliny swoje potrzeby pokarmowe zaspokajają zarówno poprzez absorpcję z zastosowanych nawozów (mineralnych, naturalnych i organicznych), jak i pozyskując je z zasobów glebowych. Warto zwrócić uwagę na kwestie zasobów naturalnych, z których można pozyskać choć część składników pokarmowych, dodatkowo pozytywnie wpływając na środowisko glebowe.
Azot
Azot w środowisku naturalnym występuje w formie cząsteczkowej, mineralnej i organicznej. Azot cząsteczkowy w postaci N2 to gaz, główny składnik powietrza atmosferycznego (78%). Azot mineralny to jony: amonowy – NH4+, azotanowy (III) – NO2- i azotanowy (V) – NO3-, natomiast azot w formie organicznej wchodzi w skład m.in. aminokwasów, białek, kwasów nukleinowych, mocznika, witamin, chlorofilu i alkaloidów. Ilość azotu w warstwie ornej uprawnych gleb w Polsce wynosi 0,02-0,35%, co stanowi 600-10500 kg/ha. Z tego tylko 1-2% jest dostępne dla roślin.Fosfor
Podobna sytuacja ma miejsce z fosforem. Jego ilość zawarta w glebie może być określona jako wystarczająca. Często jednak dostępność fosforu stanowi czynnik ograniczający wzrost roślin, gdyż znajduje się on w postaci niemożliwej do przyswajania przez ich korzenie. Wynika to z faktu, że fosforany nieorganiczne znajdują się w glebie głównie w postaci nierozpuszczalnych kompleksów mineralnych, które gromadzą się po częstym stosowaniu nawozów chemicznych.Natomiast drugim rezerwuarem unieruchomionego fosforu jest materia organiczna, w której może być zmagazynowane od 20% do 80% tego pierwiastka. Jedynie 0,1% całkowitej ilości fosforu zawartego w glebie występuje w postaci rozpuszczalnej, możliwej do przyswojenia przez rośliny.
Wsparcie roślin
W jaki sposób uruchomić te naturalne zasoby pierwiastków biogennych? Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie pakietu Elbiopak Intens, który zawiera dwa szczepy bakterii: Pseudomonas, szczep FEN i Bacillus megaterium. Pierwszy z nich udostępnia dodatkową pulę azotu z powietrza i zasobów glebowych, który jest najważniejszym czynnikiem plonotwórczym. Drugi pozwala efektywniej wykorzystać potencjał fosforu, zwiększając jego dostępność w roztworze glebowym. Pozyskany fosfor wpływa na budowę i wzrost systemu korzeniowego.Uzupełnienie zapotrzebowania na fosfor i azot, pozwala obniżyć koszty nawożenia. Zestaw tych wyspecjalizowanych mikroorganizmów wykorzystuje wyjątkowo korzystny efekt synergii – współdziałania drobnoustrojów. Zestaw dodatkowo działa stymulująco na mechanizmy odpornościowe. Rośliny dzięki temu znoszą lepiej stresy, takie jak okresowe susze, zastoiska wodne po gwałtownych ulewach, czy wahania temperatur.
(im)
KOMENTARZE (0)